BARACK
Ooooo az-az aranyló sárgabarack lekvár, egy szelet puha vajas kenyéren, a mákos piskótán, elképzelhetetlen nélküle az élet. :) A házi befőttről és barackpálinkáról nem is beszélve. A sárgabarack talán a legnépszerűbb gyümölcsünk itthon. Annak idején, Kínából a selyemúton érkezett hozzánk. Egyik legnagyobb termőtája Örményország, innen terjedt el a középkorban a Földközi-tenger körüli országokban. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.
Gönci magyar kajszi - Prunus armeniaca
Öntermékeny.
Brózik Sándor és Korponai Gyula által nemesített magyar kajszi kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező egyik szelektált klónja. A Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató - Fejlesztő Intézet Kht. elismert fajtája. A Gönci magyar kajszi gyümölcse július közepén érik. Felhasználását tekintve kiváló gyümölcs, friss fogyasztásra és tartósításra is kiválóan alkalmas. Gyümölcse közepes méretű (40-50 gramm), gömbölyű formáját oldalról minimális lapítottság teszi egyedivé. Héjának alapszíne narancssárga, de ahol jobban éri a nap, ott gyengén pirosas fedőszínnel is rendelkezhet. Fája korán termőre fordul, továbbá kitűnő termőképességgel rendelkezik. Fagyokra érzékeny sárgabarack, de a monília ellen kitartóan védekezik.
Érési ideje: Július közepén érik.
Ceglédi bíbor - Prunus armeniaca
Öntermékeny.
Virágai középidőben nyílnak, a fagyokra érzékenyek, ezért inkább dombvidékre ajánlott. Fája erősen növekszik, eléggé szabályos koronát nevel, termőre fordulást követően szétterebélyesedő. Korán termőre fordul, jó a termőképessége. Középérésű, gyümölcsei a Magyar kajszival együtt érnek, de szedése 3-4 nappal előbb megkezdhető, mivel korán, jól színeződik. Húsa aranysárga, félkemény, kissé rostos, lédús, jellegzetes finom aromájú és magvaváló. Íze kajszi zamatú, kellemes, édes-savas. Moníliára fogékony, sharka vírussal szemben viszonylag toleráns, fagyérzékeny. Eredetét tekintve magyar nemesítés, tájszelekció. A Duna-Tisza közén állították elő.